Nederland is één van de rijkste landen ter wereld. Toch groeien ruim 378.000 kinderen op in een gezin dat moet rondkomen van een bestaansminimum. Dat betekent dat er in iedere klas gemiddeld 2 á 3 kinderen zitten die opgroeien in armoede. Herken jij de signalen?
Wist je dat 1 op de 9 kinderen in Nederland opgroeit in armoede? Dat zijn gemiddeld 2 á 3 kinderen per klas. De kans is dus groot dat ook in jouw klas kinderen zitten die niet op voetballen, muziekles, turnen, streetdance, judo of theaterles kunnen. Niet meegaan op schoolreis en niet trakteren als ze jarig zijn. Simpelweg omdat hun ouders het niet kunnen betalen. En dat terwijl het enorm belangrijk is voor de ontwikkeling van kinderen om mee te kunnen doen.
Uit onderzoek blijkt dat kinderen die sporten of iets creatiefs doen zoals muziek maken, beter leren samenwerken, om te gaan met winst en verlies, ze kunnen zich beter concentreren, doen vaardigheden op en maken nieuwe vrienden. Daardoor groeit het zelfvertrouwen en worden de leerprestaties beter. Dat is niet alleen goed voor het kind, maar ook voor klasgenootjes en voor jou als leerkracht.
Het kan zijn dat je precies weet welke kinderen in je klas uit een gezin komen dat moet rondkomen van een minimum inkomen. De kans is groter dat je dat niet weet. Ouders hebben er vaak moeite mee open te zijn over financiële problemen en kinderen weten het vaak prima te verbergen. Toch zijn er signalen, sommige zijn voor de hand liggend, maar er zijn ook minder duidelijke signalen die erop kunnen duiden dat het kind het thuis moeilijk heeft.
Wil je meer weten over wat jij als leerkracht kan betekenen om armoede de klas uit te krijgen? Laat je gegevens achter en download de checklist, dan neemt het lokale Jeugdfonds Sport & Cultuur contact met je op!
Gelukkig kun je daadwerkelijk iets doen om armoede de klas uit te helpen. Het gesprek met ouders aangaan bijvoorbeeld. Dat is niet gemakkelijk maar wel belangrijk. Je kunt ze vertellen hoe belangrijk het is dat kinderen mee kunnen doen aan activiteiten die voor klasgenootjes vanzelfsprekend zijn. Bijvoorbeeld meegaan met schoolreisjes maar ook lid zijn van een sportclub, dans- of theaterschool of een muziekinstrument bespelen. Dingen die de leefwereld van het kind groter maken en waardoor hij/zij zich lekkerder voelt.
Wil je daadwerkelijk helpen en kinderen uit gezinnen met weinig geld meer kansen geven? Maak het verschil en meld je aan als intermediair voor het Jeugdfonds Sport & Cultuur. Als er thuis te weinig geld is om kinderen lid te laten worden van een sportclub, voor zwemles of om ze muziek, dans, theater of schilderlessen te laten volgen, kan het Jeugdfonds Sport & Cultuur helpen door de contributie/het lesgeld te betalen.
Als intermediair kun je eenvoudig online een aanvraag doen voor de contributie / het lesgeld en eventueel de benodigde attributen voor gezinnen in armoede: